Romania
-un colt de rai uitat de lumeAcasa | Imagini | Obiective turistice |
Transilvania
Sibiu
Sibiu, arhaic Sibiiu, popular Sighii, (in germana Hermannstadt, in maghiara Szeben, Nagyszeben, in latina Cibinium) este resedinta si cel mai mare municipiu al judetului Sibiu, Romania. Sibiu este un important centru cultural si economic din sudul Transilvaniei, cu o populatie de aproximativ 155.000 locuitori.
Statiunea de iarna Paltinis se afla la 37 km distanta de centrul municipiului, iar lacul glaciar Balea se afla la aproximativ 100 km distanta de oras.
Municipiul Sibiu a reprezentat si reprezinta unul dintre cele mai importante si infloritoare orase din Transilvania, fiind unul dintre principalele centre ale colonistilor sasi stabiliti in zona. A cunoscut īn ultimii ani o renastere economica si culturala semnificativa, fiind astazi unul dintre orasele cu cel mai mare nivel de investitii straine din Romania. Sibiu a fost īn anul 2007 Capitala Culturala Europeana, impreuna cu Luxemburg.
Sibiul si imprejurimile sale sunt una din cele mai vizitate zone din Romania. Centrul istoric este unul dintre cele mai bine pastrate locatii istorice din tara. Multe din zidurile si sistemele de fortificatii sunt mentinute intr-o stare foarte buna. Centrul istoric este īn proces de a deveni Patrimoniu UNESCO. In Sibiu se gasesc muzee care cuprind colectii de arta, pictura, arte decorative, antropologie, istorie, arheologie, istoria tehnologiei si stiinte naturale.
Cetatea Sighisoara
Cetatea Sighisoara este centrul istoric vechi al municipiului Sighisoara, judetul Mures, Romania.
Construit in secolul XII de colonistii sasi sub denumirea latina "Castrum Sex" si pastrat in mod aproape neschimbat pana astazi, ea este locuita si īn prezent. Īn 1999 cetatea a fost inscrisa pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Popularea Dealului Cetatii a avut loc īn jurul Bisericii Cetatii, a carei constructie a fost inceputa la sfarsitul secolului al XII-lea. Tot langa Biserica Cetatii a functionat si prima scoala din Sighisoara (mentionata documentar īn 1522).
Cetatea este inconjurata de un zid de 930 m a carui inaltime initiala era de cca. 4m. Ulterior, inaltimea zidului a fost marita in unele locuri pana la 14 m. Zidul a fost construit intre secolele al XIV-al si al XVII-lea ca protectie impotriva atacurilor turcesti. Zidul avea 14 turnuri, din care 9 se pastreaza pana in ziua de azi. Turnurile functionau ca sedii ale diferitelor bresle mestesugaresti.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
[Click pe imagini pentru a vizualiza mai bine]