Romania
-un colt de rai uitat de lumeAcasa | Imagini | Obiective turistice |
Litoralul romanesc
Litoralul romanesc (la Marea Neagra) se intinde de la granita cu Ucraina (Nord) pana la cea cu Bulgaria (Sud). Este cea mai exploatata zona turistica din Romania. De-a lungul malului marii se intind 2 municipii, 2 orase mai mari si alte 2 orase, mai mici. Principalele orase, dar si principala zona de interes, unde se afla majoritatea statiunilor si a atractiilor turistice, este judetul Constanta. Celalalt judet riveran este judetul Tulcea. Singura regiune istorica riverana este Dobrogea. Principalul oras, fiind socotit si capitala acestei zone, este Constanta (370.000 locuitori). Al doilea ca marime este Mangalia (50.000 locuitori). Apoi vine orasul Navodari (41.000 locuitori) (toate în judetul Constanta). Alte orase sunt: Sulina (27.000 loc.) (Tulcea), Eforie (10.000 loc.) si Techirghiol (7.000 loc.)
Litoralul romanesc al Marii Negre se intinde pe o lungime de 245 km si este compus din Delta Dunarii si lacurile litoralului, care insumeaza o lungime totala de 163 km si de plajele litoralului ce se intind pe mai bine de 82 km. In fiecare an aproximativ un milion de turisti vin sa viziteze litoralul romanesc.
In anul 2009, litoralul Marii Negre din Romania a fost vizitat de 1,3 milioane de turisti, din care maxim 40.000 au fost straini
Tarmul este deosebit de variat, format din forme usor ondulate, cu capuri accentuate si golfuri prelungite adanc pe vsile dobrogene, cu faleze, plaje si cordoane de nisip. Marea, în actiunea ei erodanta, a facut ca tarmul sa se retraga continuu, fie prin transformarea golfurilor în limane si lagune, fie prin abraziunea in dreptul promotoriilor. Falezele, care reprezinta doua treimi din lungimea litoralului, au inaltimi ce variaza între 20 si 40 m: de la Capul Singol (punctul „Pescarie”, la intrarea in Mamaia), faleza creste spre sud pana la 35 m pentru a scadea apoi la 10-15 m, ca sa ajunga la Eforie si Capul Tuzla pana la aproape 40 m, ca spre Costinesti si Mangalia sa scada din nou spre 10-20 m si apoi sa creasca spre Vama Veche. Strslucirea soarelui pe litoralul romanesc are o medie anuala de 2.500 de ore, identica cu cea de pe plajele coastei dalmatine (Croatia) si apropiata de cea a coastelor mediteraneene. In zona Agigea se afla unica rezervatie de dune marine din Romania, la 50 m de mare, în vecinatatea sanatoriului TBC Osteoarticular „Dr. V. Climescu” si ocupa o suprafata de 5 ha pe un platou mai inalt.
Monumente istorice precum Cetatea Histria, Pesterile de la Cheile Dobrogei, dunele maritime de la Agigea, Muzeul de Istorie si alte puncte de interes se numara printre atractiile turistice ale zonei.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
[Click pe imagini pentru a vizualiza mai bine]