PRIETENII din COPILARII

Prietenii din copilarii


Copil fiind,auzi mereu frumoasa expresie legata de prietenie: „prietenul este un frate pe care ti-l alegi singur”. Aceasta metafora ajunge sa devina una de suflet, pe parcursul vietii. Poate si datorita faptului ca nu ai frati. Dar nu numai din aceasta perspectiva, ci pur si simplu pentru ca era si este ceva foarte firesc sa iti fac prieteni.Iar prietenia pe care o ai ai de-a lungul timpului se încadreaza în acea definitie metaforica de la început.
Dar cum ai defini tu prietenia? Ce înseamna ea pentru tine? Si cum facem fata unor situatii în care prietenii ne DEZAMAGESC profund?
Pentru a o defini drept prietenie, o relatie întruneste trei criterii, indiferent de natura ei:

se stabileste între cel putin doua persoane ce nu sunt înrudite;

este optionala si voluntara;

este reciproca;


În functie de gradul de intimitate al prieteniei, prietenii pot fi: de ocazie, adica sunt mai mult decât simple cunostinte, dar nu atât de apropiate încât sa simti ca poti avea încredere deplina în orice situatie. Pe acestia mai obisnuim sa-i numim amici.
Apoi vorbim despre prieten apropiat – acel prieten în preajma caruia poti fi tu însuti, la care poti apela atunci când ai nevoie, cineva care te asculta fara sa te întrerupa când îi vorbesti de suferinta ta si care, bineînteles, te întelege.
Si mai este CEL MAI BUN PRIETEN– este relatia în care simti ca poti investi si primi enorm, fara teama sau resentimente, în care te simti în siguranta si protejat, înteles si ajutat.


Cum ne putem feri de asa-zisii „prieteni”? Cum putem sti dinainte daca un prieten ne va dezamagi?
Adevarul este ca nu putem sti. Nu exista un glob de cristal care sa ne prezica în ce directie va fi influentata viata noastra de o prietenie. Prietenii distructivi si negativi nu sunt usor de detectat. Pentru asta este bine sa stii de la început cu ce fel de persoana ai de-a face.


Apoi e bine sa ai alaturi un prieten apropiat care este optimist, activ si plin de energie. Acesta va gasi resursele necesare sa te motiveze sa treci la actiune atunci când crezi ca nu mai poti face nimic. Te va ajuta sa te ridici, sa te mentii în forma, sa progresezi.