Cadru natural


Relieful


Peste 90% din suprafata este desert. Delta Nilului se largeste pana la aproximtiv 250 km. Desertul de Vest este un podis jos cu o inaltime medie de 200 m, este stancos dar exista fasii de dune de nisip. Depresiunile Qattara, Farafra si Dakhla au devenit oaze. Desertul de Est este strabatut de numeroase vai uscate si vai de rauri secate, intaltandu-se spre Muntii Marea Rosie, cu un maxim de 2.187 m la Gebet Shayib el Barat. Peninsula Sinai din nord este un podis de calcar iar sudul Sinaiului este muntos, incluzand cel mai inalt varf al Egiptului, de 2.637 m in Gebel Katherina.










Clima

Egiptul este una dintre cele mai calde tari din lume. In cea mai mare parte clima este de desert. Clima este subtropicala pe litoralul Marii Meditarane si in Delta Nilului, cu valori medii ale temperaturii de 16°C iarna si 24°C vara. Precipitatiile sunt scazute si cad indeosebi in timpul iernii. In unele locuri nu ploua timp de un an si cand ploua este doar o ploaie scurta. La sud de capitala clima este tropical – desertica cu precipitatii aproape inexistente si valori ridicate ale temperaturilor.


Vegetatia

Vegetatia saraca este alcatuita din specii mediteraneene in nord (palmier, lotus, leandru) si specii xerofite in desert. Se remarca oazele in care cresc curmali.




Hidrografia

In Egipt reteauna hidrografica cuprinde cel mai mare fluviu din Africa – Nilul. Acesta are un debit mediu de 2700 m3/s, o lungime de aproximativ 6700 km si un bazin de receptie de 3 milioane km2. Se varsa in Marea Mediterana printr-o delta de 22.000 km2. Lacurile nu sunt numeroase, cele mai importante fiind : Idku, Burullus si Nasser.